Hankine recepty

Cestoviny s citrónovo-smotanovou omáčkou a údeným tofu

2 porcie

  • 250 g špagiet (určite nie celozrnné!!)
  • 80g balenie údeného tofu
  • 150 ml sójovej smotany na varenie
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 2 - 3 PL lahôdkového droždia (náhrada môže byť aj parmezán - pre nevegánov)
  • 3 - 4 PL olivového oleja
  • 1 citrón (bio - bude sa používať aj kôra)
  • štipa soli
  • - II - čierneho korenia
  • ca 3/4 ČL kurkumy
  • muškátový oriešok (optional)

Najskôr si dáme variť vodu na cestoviny. Počas toho, ako čakáme, kedy voda zovrie, si nakrájame údené tofu na malé kocky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a následne pridáme tofu a opekáme ho, až kým nebude mať zlato-hnedú farbu. Keď je tofu opražené, tak ho odložíme bokom. Voda už pravdepodobne zovrela, takže dáme variť cestoviny.

Nakrájame si cesnak na malé kúsky (poprípade rozpučíme) a znovu ho pridáme do mierne rozohriatej panvice s olivovym olejom. Chvíľu ho pražíme, pozor však, aby sa nepripálil! Následne pridáme smotanu.

Citrón umyjeme a nastrúhame kôru. Potom citrón odstavime. Kôru aj šťavu pridáme do smotany.

Smotanu necháme chvíľu prevarit. Nakoniec pridáme už iba kurkumu, lahôdkové droždie a podľa chuti osolíme a okoreníme. Kto chce, môže nastrúhať trochu muškátového orieška.

Na záver zlejeme už len cestoviny a zmiešame ich s omáčkou a tofu.


Avokádovo-čokoládová pena

  • 1 veľký zrelý banán
  • 1 skutočne zrelé avokádo
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • na ozdobenie oriešky rôzne druhy alebo lupienky z kokosu

Avokádo rozrežeme a zbavíme kôstky. Pomocou lyžice vydlabeme obsah avokáda do misky a pridáme k nemu na menšie kúsky nalámaný banán. Prisypeme kakao a celú zmes opatrne do hladka rozmixujeme. Na záver penu podľa chuti dosladíme javorovým sirupom.

Podávame v pohároch a na ozdobenie posypeme nasekanými orieškami alebo lupienkami z kokosu.