Hankine recepty
Cestoviny s citrónovo-smotanovou omáčkou a údeným tofu
2 porcie
- 250 g špagiet (určite nie celozrnné!!)
- 80g balenie údeného tofu
- 150 ml sójovej smotany na varenie
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- 2 - 3 PL lahôdkového droždia (náhrada môže byť aj parmezán - pre nevegánov)
- 3 - 4 PL olivového oleja
- 1 citrón (bio - bude sa používať aj kôra)
- štipa soli
- - II - čierneho korenia
- ca 3/4 ČL kurkumy
- muškátový oriešok (optional)
Najskôr si dáme variť vodu na cestoviny. Počas toho, ako čakáme, kedy voda zovrie, si nakrájame údené tofu na malé kocky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a následne pridáme tofu a opekáme ho, až kým nebude mať zlato-hnedú farbu. Keď je tofu opražené, tak ho odložíme bokom. Voda už pravdepodobne zovrela, takže dáme variť cestoviny.
Nakrájame si cesnak na malé kúsky (poprípade rozpučíme) a znovu ho pridáme do mierne rozohriatej panvice s olivovym olejom. Chvíľu ho pražíme, pozor však, aby sa nepripálil! Následne pridáme smotanu.
Citrón umyjeme a nastrúhame kôru. Potom citrón odstavime. Kôru aj šťavu pridáme do smotany.
Smotanu necháme chvíľu prevarit. Nakoniec pridáme už iba kurkumu, lahôdkové droždie a podľa chuti osolíme a okoreníme. Kto chce, môže nastrúhať trochu muškátového orieška.
Na záver zlejeme už len cestoviny a zmiešame ich s omáčkou a tofu.
Avokádovo-čokoládová pena
- 1 veľký zrelý banán
- 1 skutočne zrelé avokádo
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžica javorového sirupu
- na ozdobenie oriešky rôzne druhy alebo lupienky z kokosu
Avokádo rozrežeme a zbavíme kôstky. Pomocou lyžice vydlabeme obsah avokáda do misky a pridáme k nemu na menšie kúsky nalámaný banán. Prisypeme kakao a celú zmes opatrne do hladka rozmixujeme. Na záver penu podľa chuti dosladíme javorovým sirupom.
Podávame v pohároch a na ozdobenie posypeme nasekanými orieškami alebo lupienkami z kokosu.