Distance Dinner - Recepty

31.05.2020

Recepty na každú našu akciu poctivo testujeme, ladíme a zväčša aj podrobne zdokumentujeme. Tentokrát dokumentácia vyústila do zošitu s receptami, ktorý sme doručili priamo s jedlom. Priebeh vydania tejto limitovanej edície si môžete pozrieť tu:

Nižšie nasledujú už len recepty v tradičnom formáte bez vzoriek.

Červené cibuľky plnené kešu majonézou a konfitovaný citrón na mozarelle

Čo potrebujeme?

  • 2 červené cibule (stredne veľké)
  • 70 ml octu
  • 5-6 zrniek čierneho korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 l vody

  • 100 g kešu orieškov
  • 1 lyžicu horčice
  • 50 ml vody
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 2 lyžice octu
  • 50-60 ml olivového oleja ochuteného hľuzovkou
  • Soľ, mleté čierne korenie

  • 1 citrón
  • 100 g cukru
  • 80 ml vody
  • 125 g mozzarelly

Ako na to?

Dáme variť vodu, ocot, celé korenie a bobkový list. Cibuľu prekrojíme na polovicu, opatrne rozoberieme na jednotlivé vrstvy a varíme asi 6 minút.

Kešu oriešky namočíme aspoň na hodinu do vody, scedíme a rozmixujeme s trochou vody, citrónovou šťavou, octom. Osolíme, okoreníme a postupne pridávame olivový olej až dostaneme hmotu majonézovej konzistencie.

Cibuľové misky naplníme kešu majonézou a ozdobíme zeleninou a bylinkami.

Cukor a vodu privedieme do varu, pridáme citrón nakrájaný na kolieska a varíme 15 minút. Mozzarellu nakrájame na plátky a ozdobíme kolieskami citrónu.


Mrkvový krém so zázvorom a avokádový krém s citrónom

Čo potrebujeme?

  • 400 g mrkvy
  • Šťavu zo 100 g zázvoru
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • Soľ

  • 2 ks zrelého avokáda
  • Štavu z 1 citróna

  • Zelenú, červenú a oranžovú papriku
  • Ptržlenovú vňať
  • Soľ

  • Tekvicové semienka

Ako na to?

Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v pare do mäkka (asi 30 minút). Rozmixujeme do jemného krému, pridáme olej, soľ a zázvorovú šťavu (podľa chuti).

Avokádo rozmixujeme s citrónovou šťavou a štipkou soli.

Papriky nakrájame na drobné kúsky, osolíme a premiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou. Necháme aspoň hodinu spolu odležať.

Tekvicové semienka opražíme na kvapke oleja (môžeme aj na sucho)

Do pohárika dáme vrstvu mrkvového krému, vrstvu nasekanej papriky, vrstvu avokádového krému a nakoniec posypeme semienkami.


Pečené bravčové karé a šalát v avokáde

Čo potrebujeme?

  • 1 kg bravčového karé bez kosti
  • 3 väčšie cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • Soľ, rascu, olej a vodu

  • 80 g masla
  • 1 lyžicu hladkej múky

  • 2 zrelé avokáda
  • 6 červených cherry paradajok
  • 6 žltých cherry paradajok
  • 125 g mozzarelly
  • Petržlenovú vňať, biely vínny ocot, soľ

Ako na to?

Bravčové karé bez kosti pevne zviažeme, osolíme a potrieme olejom. Na suchej panvici prudko opražíme, z každej strany 3 minúty.

V tej istej panvičke opražíme cibuľu nakrájanú na kolieska spolu s drveným cesnakom. Cibuľu preložíme na pekáč a navrch dáme mäso. Opatrne podlejeme troškou vody, aby mäso nebolo v styku s vodou. Dáme do vyhriatej rúry, znížime teplotu na 120 stupňov a pečieme jednu hodinu a 20 minút.

Po dopečení vyberieme mäso na tanier a necháme pomaly chladnúť vo vypnutej rúre. Výpek z mäsa scedíme.

Do panvičky dáme maslo, rozpustíme, pridáme hladkú múku, dobre premiešame a nakoniec zalejeme výpekom z mäsa. Vznikne krásna lesklá omáčka, ktorú môžeme dochutiť (koňakom, whisky, vínom, citrónom, cesnakom, ... čímkoľvek)

Avokádo rozdelíme na polovicu, vyberieme kôstku a lyžicou opatrne vyberieme aj časť dužiny. Dužinu, ktorá ostala v šupke, nakrájame nožom do krížov (do zárezov vsiakne šťava zo šalátu). Žlté a červené cherry rajčinky nakrájame na štvrťky, mozzarellu nakrájame na drobné kúsky, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, osolíme, ochutíme bielym vínnym octom a dobre premiešame. Šalátom naplníme avokádové misky.


Vegetariánska mozaika

Čo potrebujeme?

  • 3 žemle (kaiserky)
  • 100 g prepusteného masla
  • 1 červenú papriku
  • 4 vajcia
  • 1 lyžicu nasekaných sušených paradajok
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 g kyslej smotany
  • 100 g sladkej smotany
  • 250 g údeného tofu
  • 200 g syru (gouda)
  • Soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať

Ako na to?

Žemle nakrájame na malé kocky a opražíme na prepustenom masle.

Syr nastrúhame, papriku a tofu nakrájame na menšie kocky, petržlen nasekáme.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

Žĺtka vymiešame s oboma smotanami, mierne osolíme a okoreníme, pridáme pretlačený cesnak a sušené paradajky. Zmesou zalejeme opražené kaiserky, premiešame, pridáme petržlen, syr, papriky a tofu. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

Preložíme do menšej formy a pečieme na 180 stupňoch asi hodinu.


Mrkvová tortička s marcipánom

Čo potrebujeme?

  • 300 g strúhanej mrkvy
  • 200 g mandľovej múky
  • 100 g strúhaných vlašských orechov
  • 120 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • Šťavu z pol pomaranča
  • Kávovú lyžičku sódy bikarbóny a čajovú lyžičku škorice

  • Marcipán, džem

  • 200 g smotany na šľahanie
  • 200 g mascarpone
  • 2 lyžice práškového cukru

Ako na to?

Bielky a 20 g trstinového cukru vyšľaháme do pevného snehu, odložíme nabok.

Žĺtka a 100 g trstinového cukru vyšľaháme do peny, pridáme, šťavu z pomaranča, mletú škoricu a strúhanú mrkvu, 2 veľké lyžice vyšľahaných bielkov a dobre premiešame.

Nakoniec jemne primiešame mandľovú múku, mleté orechy a zvyšok snehu. Zmesou naplníme tortovú formu, vrch zarovnáme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Pečieme 50 minút.

Po vychladnutí vyklopíme, prerežeme pozdĺžne na polovicu. Obe časti torty potrieme redším džemom (ak je džem hustý, zriedime ho horúcou vodou).

Smotanu vyšľaháme s dvoma lyžicami práškového cukru a nakoniec zašľaháme mascarpone.

Marcipán vyvaľkáme do kruhu s priemerom našej torty. Položíme na tortový korpus potretý džemom. Na marcipán dáme vrstvu šľahačky a zakryjeme druhou polovicou korpusu a tiež natrieme vrstvou šľahačky.

Ozdobiť môžeme tenkými plátkami mrkvy uvarenými v hustom cukrovom sirupe.


Cold brew káva s kokosovým rumom

Čo potrebujeme?

  • 20 g mletej kávy
  • 200 ml studenej vody

  • 4 cl kokosového rumu (Malibu)

Ako na to?

Do vhodnej nádoby (napríklad fľaše s uzáverom) dáme mletú kávu, zalejeme studenou vodou, dobre premiešame (pretrepeme). Odložíme na 24 hodín do chladničky.

Kávu prefiltrujeme a ochutíme rumom.

Filtrovanie kávy môžeme urýchliť tak, že ju najskôr precedíme cez jemné sitko a až potom cez filter.