Dvere do neznáma

24.06.2023

Dvere do neznáma, tak sme nazvali našu júnovú akciu. 

A odzrkadlilo sa to aj na pozvánke:

Samozrejme, ako vždy, deň pred akciou sme neznámo odtajnili. Jedná sa o Vodárenskú vežu Nobelova, v ktorej má sídlo Architektonický ateliér BKPŠ. Vďaka ich ústretovosti sme mohli v týchto jedinečných priestoroch usporiadať ďalší diel nášho - vášho Urbex Dinneru.

Hneď za dverami, na prízemí čakal hostí aperitív - šumivé víno (alko aj nealko verzia) a nečo drobné na úvod - minibábovčičky z banánovej múky ozdobené čiernymi ríbezľami, šľahačkou a levanduľovými kvetmi.

A potom sme už vyšli hore, na piate poschodie. Tí lenivejší výťahom, tí, čo chceli urobiť niečo pre svoju kondičku, nakoniec tiež, lebo na schodisku boli zavreté dvere :-)

Hore už bolo pripravené predjedlo - marinované ovocie, zelenina a mozzarella.

Po predjedle bola nasledovala studená cukinovo-bazalková polievka, doplnená kvetovou ľadovou  kockou, podává s pizzovými dukátmi, servírovaná v koktailových pohároch.

V tomto okamihu nastal ten správny čas, aby sme si prezreli priestory veže. Keďže nám počasie prialo, vychutnali sme si aj výhľady, či už z vonkajšieho schodiska, alebo rovno zo strechy. 

Ako prvý hlavný chod bol losos s vežičkou zo slaninových čipsov z arašidovej múky prekladaných hráškovým a petržlenovým pyré, zaliate omáčkou beurre blanc. Podávané na palacinke z múky z červenej šošovice. 

Druhý hlavný chod tvorila na tenúčko nakrájaná hovädzia roštenka, pripravená metódou sous-vide. Prílohu tvorila pečená vežička z knedľového cesta naplnená omáčkou zo zeleného korenia, dozdobené prepeličím vajíčkom.

Nasledoval dezert: obrátená snehová pusinka, potretá čokoládou s jahodami a čokoládovými peniažkami, preliata kuli z muchovníka. A k tomu cold brew káva s madľovým sirupom.

Na dojedanie boli pripravené bagetky a maslo rozotreté s kaparami.

Všetko to dopĺňali vína z vinárstva Predium Vráble a hlavne dobrá nálada a príjemná spoločnosti našich hosti!