Express
Posledná aprílová sobota patrila akcii Express. Názov a súradnice, ktoré sa pozvaní účastníci dozvedeli deň vopred, dávali čo-to vytušiť.

V sobotu už bolo všetko jasné. Hostí sme privítali v bufetovom vozni penajatom od občianskeho združenia "Klub priateľov histórie železničnej dopravy", v železničnom depe na Rendezi.
Po úvodnej obhliadke vystavených exponátov sme nastúpili do vagóna a pomyslená cesta mohla začať. Mapky na stole dali jasné znamenie, že sa nachádzame v najznámejšom vlaku v histórii - v Orient Expresse. Práve tradičná trasa tohto vlaku nás inšpirovala pri príprave jedálneho lístka.
Paríž sme opustili hneď po prípitku koňakom. Ak si myslíte, že koňak sa pije pri izbovej teplote, prípadne mierne zohriaty, tak máte samozrejme pravdu. Našim hosťom sme však pripravili menej známy spôsob - vychladený koňak podávaný s ľadom. Ak by ste to chceli vyskúšať, odporúčame experimentovať s koňakom, ktorý je priamo určený na konzumáciu s ľadom. My sme podávali Ice-ABK6.
Pri príchode do Štrasburgu sme si už vychutnávali predjedlo zo surovín typických pre bohatý alsaský kraj: kačací rillettes v brioške podávaný s duseným jablkom a cibuľou marinovanou v škorici a mede.
Nasledovala výdatná bavorská polievka podávaná v Mníchove. Údené mäso, hovädzie mäso, sušené huby, mrkva, petržlen a zemiaky uvarené v silnom hovädzom vývare dali polievke výraznú chuť, ktorú už len dotvorili semolinové rezance a restované šampiňóny. Mňam.
Vo Viedni nás čakali hovädzie závitky plnené bravčovým bôčikom a pistáciami. Blanšírovaná červená mrkva, žltá mrkva, petržlen a špargľa zviazané do zeleninových otiepok vystupovali v roli sviežej prílohy.
Na palacinkách plnených marhuľovým džemom sme si pochutili v Budapešti. Typický maďarský dezert sme podávali s krémom zo šľahačky a mascarpone, s banánmi, čučoriedkami a praženými vlašskými orechami. A to všetko v horúcom karamelovo-banánovom coulis. S maďarskou marhuľovicou :-).
Instanbul nás privítal tureckou kávou s kardamonom pripravenou v klasickej džezve.
Tu naša cesta končila. Nekončilo však príjemné posedenie pri dobrom víne a chuťovkách (pečená paprika, olivy, kapary, balkánsky syr), ktoré sme do vlaku naložili vo Varne.
Ak ste sa dočítali až sem, zaslúžite si aspoň obrázkovú ochutnávku:
Celkom na záver ponúkame niekoľko niekoľko fotografií dokumentujúcich atmosféru samotnej akcie, ako aj železničného múzea.
Ďakujeme všetkým hosťom za príjemnú spoločnosť aj zdieľanie fotografií!