Take Away Dinner - Recepty

28.11.2020

Alebo aj: Dorob si sám. Recepty na túto akciu sme pripravovali a ladili s cieľom, aby ich bolo možné čiastočne pripraviť vopred a jednoducho dokončiť pred podávaním. Či už ste sa akcie zúčastnili a pripravené jedlá vám chutili, alebo ste sa zúčastniť nemohli a chcete niečo zaujímavé vyskúšať, stačí si len vybrať a postupovať podľa návodov nižšie. Dobrú chuť :-)

Prepeličie hniezdo
Syrová miska, topinamburový krém a prepeličie vajíčko

Čo potrebujeme?

  • 200 g syru parmezánového typu

  • 300 g topinambur
  • 50 g masla
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • 1 lyžica smotanového syru (napríklad lučina, philadelphia, alebo mascarpone)
  • Soľ

  • Prepeličie vajíčka
  • Pórové klíčky

Ako na to?

Syr nahrubo nastrúhame a poukladáme na plech (použijeme papier na pečenie) na 8 kopčekov v tvare krúžkov. Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a zapekáme, kým sa syr neroztečie a okraje sa sfarbia do zlatista. Po vytiahnutí z rúry poukladáme kolieska na malé obrátené misky a necháme vychladnúť.

Prepeličie vajíčka uvaríme na tvrdo. Varíme asi 5 minút od začiatku varu, potom rýchlo schladíme v studenej vode a ošúpeme.

Topinambury očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cesnakové strúčiky očistíme. Na panvici roztopíme maslo, vložíme topinambury a cesnak, osolíme a dusíme až pokým topinambury celkom zmäknú. Po vychladnutí rozmixujeme na jemný krém. Na zjemnenie pridáme syr.

Syrové košíčky naplníme krémom, navrch položíme vajíčko a uložíme do stielky z klíčkov.


Dvojpolievka
Karfiolová krémová polievka so šošovicovo - hubovou náložkou

Čo potrebujeme?

  • 1 karfiol
  • Zeleninový vývar
  • Lyžica citrónovej šťavy

  • 2 dcl šošovice (beluga)
  • Zeleninový vývar
  • 50 g sušených húb
  • 1 lyžička hladkej múky
  • 1 lyžička červenej papriky
  • 1 dcl kyslej smotany

  • Feferónka

Ako na to?

Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme v malom množstve zeleninového vývaru. Po uvarení rozmixujeme do hladka a dochutíme citrónovou šťavou.

Šošovicu aj huby aspoň na hodinu namočíme (každé samostatne). Šošovicu scedíme, huby nakrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca, zalejeme zeleninovým vývarom a uvaríme do mäkka. Múku a papriku dobre rozmiešame v kyslej smotane, pridáme do polievky a privedieme do varu.

Obe polievky podávame spoločne, ozdobené jemnými krúžkami z feferónky.


Jeleň v keli
Jelení rillet v bochníku a teplý šalát z ružičkového kelu

Čo potrebujeme?

  • 1 kg jelenieho pleca
  • 1 l oleja
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 3 vetvičky saturejky
  • 2 dcl červeného vína

  • 0,5 kg očisteného ružičkového kelu
  • 1 dcl ovocného octu, soľ, bobkový list, voda

  • 1 jablko
  • 1 pomaranč
  • Sušené brusnice
  • Pekanové orechy
  • Olej

  • Poľníček

Ako na to?

Jelenie plece odblaníme, mierne osolíme, dáme do menšieho pekáča a zalejeme olejom. Pridáme bylinky, vložíme do rúry a pri teplote 95 stupňov konfitujeme 6 až 10 hodín.

Mierne vychladnuté mäso vyberieme z oleja, nakrájame a potom natrháme na drobné kúsky. Dáme do hrnca, zalejeme vínom podľa potreby pridáme olej, v ktorom sa mäso konfitovalo a pomaly dusíme 3 až 4 hodiny. Necháme vychladnúť.

Maslo roztopíme. Droždie rozmiešame v smotane. Múky a soľ premiešame, pridáme 150 g masla a smotanu s droždím a vymiesime hladké nelepivé cesto. Rozvaľkáme na hrubo, potrieme roztopeným maslom a na 3x preložíme. Po 20 minútach znovu rozvaľkáme, potrieme maslom a preložíme. Zopakujeme trikrát. Rozdelíme na 6 častí, každú časť rozvaľkáme a plníme jelením rilletom. Mäsové kapsičky pečieme 25 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Ružičky kelu varíme po dobu 6 minút vo vode s octom, soľou a bobkovým listom. Scedíme, osušíme, nakrájame na polovičky. Na panvici rozpálime trochu oleja, pridáme kel a opekáme. Keď začne zlatnúť, pridáme pekanové orechy a necháme mierne opiecť. Pridáme brusnice a jablko nakrájané na menšie kúsky. Asi po 5 minútach pridáme ošúpaný a nakrájaný pomaranč. Presypeme do misky s polníčkom a všetko spolu premiešame.

Podávame s jelením rilletom v bochníčku.


Jesenný Eton Mess 

Čo potrebujeme?

  • 4 bielky
  • 8 lyžíc práškového cukru
  • 1 lyžička octu
  • 1 lyžička kukuričného škrobu

  • 3 hrušky
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 5 hviezdičiek badiánu
  • 3 paličky škorice

  • 2 dcl vody

  • Smotana na šľahanie
  • 2 lyžice práškového cukru

  • 20 g píniových orieškov
  • 1 lyžica kryštálového cukru

  • čučoriedky

Ako na to?

Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, pred koncom pridáme poslednú lyžičku cukru zmiešanú so škrobom a ocot. Pomocou lyžice alebo zdobiaceho sáčku poukladáme na plech menšie pusinky. Pečieme pri teplote 110 stupňov asi hodinu.

Na panvici necháme skaramelizovať cukor, pridáme očistené a nakrájané hrušky, zalejeme vodou, pridáme badián a škoricu a dusíme.

Na panvici necháme skaramelizovať cukor, pridáme píniové oriešky, premiešame. Rozotrieme na pečiaci papier a necháme vychladnúť.

Smotanu vyšľaháme s cukrom.

Do väčšieho pohára alebo taniera dáme na kúsky nalámané snehové pusinky, pridáme hrušky aj s trochou šťavy a potom šľahačku. Všetky tri vrstvy zopakujeme. Ozdobíme čučoriedkami a skaramelizovanými píniovými orieškami.