Take Away Dinner - Recepty
Alebo aj: Dorob si sám. Recepty na túto akciu sme pripravovali a ladili s cieľom, aby ich bolo možné čiastočne pripraviť vopred a jednoducho dokončiť pred podávaním. Či už ste sa akcie zúčastnili a pripravené jedlá vám chutili, alebo ste sa zúčastniť nemohli a chcete niečo zaujímavé vyskúšať, stačí si len vybrať a postupovať podľa návodov nižšie. Dobrú chuť :-)
Prepeličie hniezdoSyrová miska, topinamburový krém a prepeličie vajíčko

Čo potrebujeme?
- 200 g syru parmezánového typu
- 300 g topinambur
- 50 g masla
- 5 strúčikov cesnaku,
- 1 lyžica smotanového syru (napríklad lučina, philadelphia, alebo mascarpone)
- Soľ
- Prepeličie vajíčka
- Pórové klíčky
Ako na to?
Syr nahrubo nastrúhame a poukladáme na plech (použijeme papier na pečenie) na 8 kopčekov v tvare krúžkov. Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a zapekáme, kým sa syr neroztečie a okraje sa sfarbia do zlatista. Po vytiahnutí z rúry poukladáme kolieska na malé obrátené misky a necháme vychladnúť.
Prepeličie vajíčka uvaríme na tvrdo. Varíme asi 5 minút od začiatku varu, potom rýchlo schladíme v studenej vode a ošúpeme.
Topinambury očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cesnakové strúčiky očistíme. Na panvici roztopíme maslo, vložíme topinambury a cesnak, osolíme a dusíme až pokým topinambury celkom zmäknú. Po vychladnutí rozmixujeme na jemný krém. Na zjemnenie pridáme syr.
Syrové košíčky naplníme krémom, navrch položíme vajíčko a uložíme do stielky z klíčkov.
DvojpolievkaKarfiolová krémová polievka so šošovicovo - hubovou náložkou

Čo potrebujeme?
- 1 karfiol
- Zeleninový vývar
- Lyžica citrónovej šťavy
- 2 dcl šošovice (beluga)
- Zeleninový vývar
- 50 g sušených húb
- 1 lyžička hladkej múky
- 1 lyžička červenej papriky
- 1 dcl kyslej smotany
- Feferónka
Ako na to?
Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme v malom množstve zeleninového vývaru. Po uvarení rozmixujeme do hladka a dochutíme citrónovou šťavou.
Šošovicu aj huby aspoň na hodinu namočíme (každé samostatne). Šošovicu scedíme, huby nakrájame na menšie kúsky, dáme do hrnca, zalejeme zeleninovým vývarom a uvaríme do mäkka. Múku a papriku dobre rozmiešame v kyslej smotane, pridáme do polievky a privedieme do varu.
Obe polievky podávame spoločne, ozdobené jemnými krúžkami z feferónky.
Jeleň v keliJelení rillet v bochníku a teplý šalát z ružičkového kelu

Čo potrebujeme?
- 1 kg jelenieho pleca
- 1 l oleja
- 3 vetvičky rozmarínu
- 3 vetvičky saturejky
- 2 dcl červeného vína
- 0,5 kg očisteného ružičkového kelu
- 1 dcl ovocného octu, soľ, bobkový list, voda
- 1 jablko
- 1 pomaranč
- Sušené brusnice
- Pekanové orechy
- Olej
- Poľníček
Ako na to?
Jelenie plece odblaníme, mierne osolíme, dáme do menšieho pekáča a zalejeme olejom. Pridáme bylinky, vložíme do rúry a pri teplote 95 stupňov konfitujeme 6 až 10 hodín.
Mierne vychladnuté mäso vyberieme z oleja, nakrájame a potom natrháme na drobné kúsky. Dáme do hrnca, zalejeme vínom podľa potreby pridáme olej, v ktorom sa mäso konfitovalo a pomaly dusíme 3 až 4 hodiny. Necháme vychladnúť.
Maslo roztopíme. Droždie rozmiešame v smotane. Múky a soľ premiešame, pridáme 150 g masla a smotanu s droždím a vymiesime hladké nelepivé cesto. Rozvaľkáme na hrubo, potrieme roztopeným maslom a na 3x preložíme. Po 20 minútach znovu rozvaľkáme, potrieme maslom a preložíme. Zopakujeme trikrát. Rozdelíme na 6 častí, každú časť rozvaľkáme a plníme jelením rilletom. Mäsové kapsičky pečieme 25 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Ružičky kelu varíme po dobu 6 minút vo vode s octom, soľou a bobkovým listom. Scedíme, osušíme, nakrájame na polovičky. Na panvici rozpálime trochu oleja, pridáme kel a opekáme. Keď začne zlatnúť, pridáme pekanové orechy a necháme mierne opiecť. Pridáme brusnice a jablko nakrájané na menšie kúsky. Asi po 5 minútach pridáme ošúpaný a nakrájaný pomaranč. Presypeme do misky s polníčkom a všetko spolu premiešame.
Podávame s jelením rilletom v bochníčku.
Jesenný Eton Mess

Čo potrebujeme?
- 4 bielky
- 8 lyžíc práškového cukru
- 1 lyžička octu
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 3 hrušky
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 5 hviezdičiek badiánu
- 3 paličky škorice
- 2 dcl vody
- Smotana na šľahanie
- 2 lyžice práškového cukru
- 20 g píniových orieškov
- 1 lyžica kryštálového cukru
- čučoriedky
Ako na to?
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, pred koncom pridáme poslednú lyžičku cukru zmiešanú so škrobom a ocot. Pomocou lyžice alebo zdobiaceho sáčku poukladáme na plech menšie pusinky. Pečieme pri teplote 110 stupňov asi hodinu.
Na panvici necháme skaramelizovať cukor, pridáme očistené a nakrájané hrušky, zalejeme vodou, pridáme badián a škoricu a dusíme.
Na panvici necháme skaramelizovať cukor, pridáme píniové oriešky, premiešame. Rozotrieme na pečiaci papier a necháme vychladnúť.
Smotanu vyšľaháme s cukrom.
Do väčšieho pohára alebo taniera dáme na kúsky nalámané snehové pusinky, pridáme hrušky aj s trochou šťavy a potom šľahačku. Všetky tri vrstvy zopakujeme. Ozdobíme čučoriedkami a skaramelizovanými píniovými orieškami.